HTML

Székely rovásírás

A székely rovásírással kapcsolatos kérdések megbeszélését és megismertetését szeretném szolgálni ezekkel a bejegyzésekkel.

Friss topikok

Linkblog

Horváth Iván (ELTE): A honfoglalóknak lehetett éppenséggel saját írásrendszerük is

2010.03.03. 09:44 Tiszteletes úr

 Az alábbi cikk eredetileg a Tudós Virtuson jelent meg: http://tudos.virtus.hu/index.php?id=startpage 


***


Horváth Ivánnak nincs oka a feltételes mód használatára. 

A honfoglalóknak ugyanis volt saját írása, amely azonos a székely írással (a bemutatott példák alapján a székely írás hieroglifikus alkalmazásával)

és amelyet be kellett volna mutatni a nyelvemlék-kiállításon is.

 



 
1. ábra. A gnádendorfi honfoglaláskori övveret olvasata: szár ten, mai magyarsággal:úr(is)ten
 
 
A dolgozat, amelyet e cikksorozatban elemzünk, az ELTE honlapján jelent meg A székely rovásírás és a latin-magyar ábécé " címmel, Horváth Iván tollából.

 

 
2. ábra. A banai honfoglaláskori aranyozott ezüstpityke Heraklész ( szár Ógúr Óg, mai magyarsággal: sarok) tiszteletéről tanúskodik; a ligatúra olvasata: sarok ten
 

 
 
 
 
Lehetett éppenséggel ...

 

Az írja Horváth Iván professzor úr, hogy " A honfoglalók csakugyan ismerték már az (egykor, persze, részben más jelentésű) ír, betű, ró, szám szavakat, találkozhattak az írás és olvasás eseményével, sőt lehettek közöttük írástudók is – bár a jelenség még 600 évvel később sem lesz gyakori: „a XV. századi nemesség többsége nem érdeklődött az írás mestersége iránt” (Fügedi 1981, 457). Lehetett éppenséggel saját írásrendszerük is. Csakhogy van itt egy bökkenő.

A székely rovásírás legrégebbi hiteles emlékei „sem korábbiak a 15. század végénél”, sőt ezekből is az úgynevezett Nikolsburgi ábécét és a Bolognai Rovásemléket, továbbá az 1515-ös Konstantinápolyi feliratot „csak közvetve tudjuk datálni” (Róna-Tas 1985–1986, 174). Jól adatolható viszont a rovásírást fölkaroló 16. századi humanisták mozgalma – és ez további kérdéseket vet föl.

E humanisták (vagy 15. századi elődeik) nem módosították-e az ősmagyar rovásírás rendszerét?"

Ebben a rövid idézetben három téves álláspontot is képvisel a professzor úr.

 

 

Az egyik a honfoglalók írásával (e cikkben erre válaszolunk)

, a másik a humanista módosításokkal, a harmadik pedig a székely írás legrégebbi hiteles emlékével kapcsolatos (ez utóbbiakkal a következő cikkeinkben foglalkozunk).

 



 

3. ábra. Az ibrányi ezüstkarperec égigérő fájáak olvasata: magas sarok kő (a szkíta kor óta használt elnevezés a lépcsős toroytemplomra utal)


 

 

 

 


 
 

4. ábra. A tuzséri honfoglaláskori szíjvég olvasata: magas kő ország(a)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. ábra. A karosi tarsolylemez Tejúttal azonos égigérő fájának hasadékában azisten ligatúrát találjuk, amelyet már a szkíták is használtak

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. ábra. Az Ob vidékén előkerült IX. századi magyar lelet a Jóma ligatúrával és azország képjelével; olvasata: Jóma ország(a)

 

 
 

 


 

 

 

 

-->

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovasiras.blog.hu/api/trackback/id/tr961805108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása