HTML

Székely rovásírás

A székely rovásírással kapcsolatos kérdések megbeszélését és megismertetését szeretném szolgálni ezekkel a bejegyzésekkel.

Friss topikok

Linkblog

Panamai istenszobor Jóma ligatúrával

2010.03.01. 21:49 Tiszteletes úr

 

 

Újabb indián szobor, újabb Jóma ligatúra - ezúttal Panamából.

 


 

Az aranyból készített panamai istenszobor Cleveland város egyik múzeumának kincse; a muzeológusok, vagy az amerikai indiánok nyilván mit sem tudnak a szobor jeleinek a székely írás segítségével való elolvashatóságáról

 
 
A különös istenalak számos Jóma ligatúrát hordoz a testén kialakított sajátos lyukakban.

 
A Jóma ligatúra két székely jel (az "m" és a "j") összetétele.

 
Az első pillantásra a székely "m" (magas) jel megfelelője nem is látszik, csupán a kacskaringók feltűnőek. Ez a kacskaringó a székely "j" (jó "folyó") jel megfelelője. A gondos szemlélő azonban észreveheti pl. a középső kacskaringó tövénél a két kis hegyet. Más esetekben az "m" még ennyire sem feltűnő.

 
 


 

Az aranyszobor mellén lévő Jóma ligatúra kivágva

 
 
A Jóma ligatúra a prekolumbián indián emlékek leggyakoribb írásemléke. Egyarán előfordul Észak-, Közép- és Dél-Amerikában is. Az elterjedtség egyrészt a jel (és Jóma isten) ősvallási fontosságával, másrészt igen régi (még Szibériából hozott) voltával magyarázható.
 
 
A Jóma ligatúra azt bizonyítja, hogy Szibériában olyan nép élt 40-30 000 éve, amelyik használta a székely írás és a magyar nyelv elődjét. Feltehetően ebből a szibériai etnokultúrális közegből származnak a hunok is, akiknek ősei meghatározó hatást gyakoroltak a kínai kultúra kialakulásakor, majd létrehozták a hun Xia dinasztiát is.

 

 


 
 
***
 



 

Nyomdába került az " Így írtok ti magyar őstörténetet " c. kötet kézirata


 

A kötet címlapján egy megkapó szépségű, IX. századi, uráli magyar leletről készített fotógrafika látható



 
 
 
 
 
 

 

veleméri Csinyálóház terasza egy szívfájdítóan szép szeptemberben


Jókai Mórral és Gárdonyi Gézával már nem beszélgethet, e sorok írójával azonban - egy darabig még - eszmét cserélhet őstörténeti, írástörténeti és egyéb kérdésekről is, ha a falusi turizmus keretében az országot járván eljut az Őrségbe és igénybe veszi a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház vendégszeretetét, vagy megnézi a díjtalanul megtekinthető Sindümúzeum kiállítását a magyar hieroglifikus írásról .

Budapest legjobb leírása
Honlapkészítés
 

 

 

 

 
 

 


Rovó rovata (rovo.virtus.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovasiras.blog.hu/api/trackback/id/tr401801281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása