HTML

Székely rovásírás

A székely rovásírással kapcsolatos kérdések megbeszélését és megismertetését szeretném szolgálni ezekkel a bejegyzésekkel.

Friss topikok

Linkblog

Ártatlanok hülyítése rovásverseny címén Székelyudvarhelyen

2010.02.22. 08:14 Tiszteletes úr

 

A székelyudvarhelyi rovásverseny szabályai elméleti tisztázatlanságról tanúskodnak. Talán azért, mert a mesterek egyike a saját nevét sem tudja helyesen leírni rovásbetűkkel.

 




 



A székely írás "ak" (patak) jele a nikolsburgi ábécéből; a jel egy hullámot ábrázol s az Ószövetségben is említett Óg király nevét (vö. Ókeánosz, Oka!) rögzítette egykor; Óg királyt a görögök Heraklész (her Ak am. úr Óg) néven említették, akit a szkíták ősatyjaként tartottak számon; ma a székelyek ősapjának a jele ki van tiltva a székelyföldi rovásversenyekről, mert a szervezők nem elég okosak és szorgalmasak a használat szabályainak tisztázásához, a versenyek elbírálásához



 

 

 

Kaptam egy levelet Waum Pétertől, amelyben egy erdélyi rovásversenyre invitált. A meghívó szerint a versenyt a Székely Pajzs, a Kalamáris Egyesület és a székelyudvarhelyi 2. számú Budvár Cserkészcsapat szervezi. Érdeklődni és jelentkezési lapot igényelni a következő telefonszámon és géplevél címeken lehet: 004 0725 520 238 (Kocsis Éva), 004 0740 918 023 (Waum Péter), illetve szekelypajzs@gmail.com .


A meghívó azt ígéri, hogy " A versenynek csak nyertesei vannak, mert minden résztvevő gyarapodik tudásban és élményekben."

Ezt azonban - az alábbi versenyfeltételeket elolvasván - nem hiszem el Waum Péternek. Ostobaságokra tanított gyermekek ugyanis aligha tekinthetők nyertesnek, s különösen nem tekinthetők tudásban gyarapodóknak.


Az eddigi támogatók (az Udvarhelyszéki Székely Tanács (USZT), a Székely Szellemi Egyesület, a Romarta üzletház – www.romarta.net ) úgy gondolhatták, hogy egy nemes ügyet támogatnak. Ez azonban csak a " Ha ló nincs, szamár is jó" talaján állva lehet igaz. Azaz a semmit sem tudásnál egyesek szerint az is jobb lehet, ha hibás gyakorlatra oktatják az ártatlan székely gyermekeket. Ezzel természetesen nem érthetünk egyet, mert ugyanezzel a fáradsággal lehetne mindezt jobban is csinálni, lehetne a székely írás valódi szabályait is oktatni.


A Waum Péter által megküldött hibás versenyszabályok szerint ugyanis


- csak jobbról balra haladó írás fogadható el és


- csak a négyszög alakú K betű fogadható el.


Egyik feltétel sem helyes.


Érzékelhető egy törekvés Waum, Friedrich, Everson, Libisch és Für szakértők, valamint a hasonszőrű társaik részéről, hogy a székely írás sorvezetését a sémi írásokhoz hasonlóan állapítsák meg és azt kötelezővé tegyék - pedig ez tudományos igényű érvekkel nem indokolható.


A finnugrista történelemhamisítók (Németh Gyula és társai) ugyan azt tanították, hogy a székely írást jobbról balra kell vezetni, de ezzel az volt a ki nem mondott céljuk, hogy igazolják a székelyek török, a székely írásnak pedig a végső soron sémi eredetét. Az írástörténeti hagyomány azonban ezeket a téveszméket nem támasztja alá, mert a székely írás a magyar nép alkotása (amint azt az akrofóniák rekonstrukciója és más adatok, például magyarul elolvasható kőkori írásemlékek alapján meg lehet állapítani).


A botra rovás esetén ugyan valóban jobbról célszerű elindulni (ezt tették a latin és a görög írás használói is egykor), papíron és számítógépen azonban balról jobbra kell vezetni a sorokat.


A székely hagyományban több jele is van annak, hogy a legjobb székely tudósok és értelmiségiek minden görcs nélkül írtak balról jobbra - mert ez felelt meg a papír íráshordozó természetének és a kéz felépítésének is. Ezeket az írásemlékeket azonban a "szakértők" kitagadták a székely rovásírás köréből, kitalálván a pálos rovásírást - amelybe beletuszkolták a székely írás néhány balról jobbra vezetett emlékét is.


A székely írás körébe nem sorolt, de valójában ide tartozó, elolvasható egyéb népi jelhasználatban, például a fazekasjelek világában soha nem volt szokás jobbról balra vezetni a jeleket. Évezredeken át - a kőkortól a szkíta, hun és avar emlékek során látható módon - balról jobbra, esetleg függőlegesen, vagy szimmetrikusan írták a jeleket az őseink.


Ezt a hagyományt nem lenne szabad letagadni és meghazudtolni, egy sohasem volt szabályt ráerőltetve a jóhiszemű székely népre.


Ami pedig a székely írás "k" betűit illeti, nem lehet ezek közül az egyiket kiemelni és kötelezővé tenni, csak azért, mert a verseny szervezőinek fogalma sincs, hogy mikor melyiket kellene használni. Kétségtelenül egyszerűbb dolog a versenyek eldöntése akkor, ha nem kell vitázni a "k" használatán, de csupán ezért nem szabad meghamísítani a székely írást.


E kérdés eldöntéséhez alapos elemző munkára, esetleg konferecia szervezésére van szükség - de semmiképpen nem megoldás az egyik "k" támogatása a többi kitiltása mellett.


Ezek egykor szójelek voltak, később szótagjelekké váltak, amelyeket ennek megfelelően kellene használni ma is. Ezt a valamikori rendet ma már nem könnyű rekonstruálni, ezért csupán feltehetően és megközelítően javasolható, hogy az ak jelet az ak, a kő jelet a szótag esetén, a rombusz alakú "k"-t pedig egyébként alkalmazzuk.


Ha a szervezőknek fogalma sincs arról, miképpen is kell írni a székely írás jeleivel, akkor ne találjanak ki semmivel sem igazolható szabályokat, mert azzal csak a féreértések seregét gyarapítják, nem a tudást. Nincs semmiféle felhatalmazásuk tudományos kérdések eldöntésére az ahhoz szükséges tudás nyilvánvaló hiányában.




AJÁNLOTT IRODALOM:



Friedrich Klára és Szakács Gábor írni tanít :

http://tudos.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=60179


A székely írás sorvezetése :

http://tudos.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=34169


Nem létezik külön pálos rovásírás
http://tudos.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=59109

Székely rovásírás linkgyűjtemény

http://linksite.hu/lapok/szekely.rovasiras/index.php


Varga Géza írástörténész





Jókai Mórral és Gárdonyi Gézával már nem beszélgethet, e sorok írójával azonban - még egy ideig - megteheti ezt, ha az Őrségben nyaral és a veleméri Cserépmadár szállás , vagy Csinyálóházvendégszeretetét élvezi



 





 


 

 

 

 

Rovó rovata (rovo.virtus.hu)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovasiras.blog.hu/api/trackback/id/tr141780049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása